19 жовтня 2011
Заява прес-служби Донецької обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" з приводу випаду в "Газеті по-українськи"

Головному редактору "Газети по-українськи".

Володимирові Рубану.

Шановний пане Володимире!

У "Газеті по-українськи" №1304 за 18.10.2011 у рубриці "Скандали" вийшов допис під назвою: "Роман Ільченко з подругою вбили двох першокурсниць" pravo-media.at.ua. Ця жахлива історія відображає ситуацію, яка склалася в краї, де влада і бізнес замішані на крові, вбивствах і криміналі. Проте нас дуже здивував і обурив один із пасажів згаданої статті, в якому підсудних несподівано запитують: "Під час обшуку у вас знайшли свастику та фашистську літературу. Ви казали, що по досягненні повноліття плануєте вступити в об'єднання "Свобода". ‒ "Не пригадую" ‒ лунає у відповідь.

Це химерне вкраплення, вирване з тривалого судового засідання, виписане в найкращих зразках совєцької антинаціоналістичної пропаганди, коли навіть історія про кримінальних зловмисників перетворюється на викриття і таврування "українських буржуазних націоналістів". Один наївний і, напевно, ненавмисний пасаж ставить знак дорівнює між "вбивцею" та хоч і гіпотетичним "прихильником ВО "Свобода". Складається враження, що для автора найбільшими злочинцями в цій державі є українці. Нинішня влада так само розцінює будь-які українські прояви, в першу чергу на Сході та Півдні України, як злочинні. Нагадаємо, це ‒ та влада, коріння якої стирчить у кривавих 90-х із териконів, завалених трупами, що звезені з бандитських розбірок. І саме очільники цієї влади ставлять знак рівності між злочинцем і українцем.

Отож і викликають на допити, тримають на контролі, переслідують кожного, хто посміє на Донеччині відкрито бути гідним громадянином своєї держави і не приховувати своєї української суті. Тому ваш, сподіваємося, ненавмисний випад ‒ це ще один аргумент для українофобської влади проти українців та патріотів на Донеччині.

Офіційно заявляємо, що ні у списках членів ВО "Свобода", ні серед її прихильників немає і не було Романа Ільченка та Аліни Нагорної. Це власне і підтверджено їхньою відповіддю. Дивно, що в обвинувачених не запитали, чи вони часом не підтримують Януковича і чи не його життєвий шлях ставлять собі у приклад. На жаль, свідомо чи не свідомо, але автор учергове закріпив українофобське кліше, згідно з яким всі, хто говорить українською і читає Шевченка ‒ бандити. Цей пасаж у дописі є яскравим прикладом дифамації щодо Всеукраїнського об'єднання "Свобода" та українців-патріотів, які підтримують націоналістів.

Маємо надію, що колектив "Газети по-українськи" розуміє усю небезпеку, яку може нести цей пасаж як у контексті цієї статті, так і поза її змістом. Віримо, що з'явився він там не навмисне.

Думаємо, що своїми матеріалами ви збільшуватимете кількість тих, хто тут, на Донбасі, не цуратиметься своєї національної приналежності.

Сподіваємося, що "Газета по-українськи" зможе виправити це, м'яко кажучи, неприємне непорозуміння у зручний для редакції спосіб. Зі свого боку залишаємо за собою право на захист нашої честі, гідності та ділової репутації, а також на апеляцію до української громади.