29 грудня 2016
Олександр Пономаренко: "…Позавчора до нас "фосфорні" прилітали - востаннє ці снаряди бачив у Пісках наприкінці 2014-го року"

Боєць "Легіону Свободи" телефоном - зі Світлодарської дуги.

Епізод боїв на Світлодарській дузі розпочався ще 2015-го, коли після відступу з Дебальцевого там сформували свою лінію оборони сили АТО. Ці позиції мають стратегічне значення: на північ від дуги, на підконтрольній Україні території, розташована Вуглегірська ТЕС, на південь - Дебальцеве. Тому не дивно, що терористичні загони стараються за всяку ціну повернути цю частину фронту під свій контроль.

Як "подарунок" для ЗСУ, бойовики 18 грудня здійснили три вогневі нальоти. В результаті обхідної контратаки вдалося відтіснити сили ворога. Однак запеклі бої за цю ділянку (приблизно півтора на півтора кілометра) тривають досі. Нам вдалося поспілкуватися телефоном з бійцем 54 бригади ЗСУ, бійцем "Легіону Свободи" Олександром Пономаренком (на фото), який разом зі своїми бойовими побратимами утримує зараз позиції на Світлодарській дузі.

Наступ ворога Олександр пояснює стратегічною значущістю дуги. Наголошує, що позаду позицій ЗСУ розташована ТЕС-6, яка забезпечує енергією увесь Донецьк та інші менші міста. Додає: "Якщо ворог захопить цю позицію, то всі інші (позиції, - ред.), що позаду нас, бойовикам буде дуже зручно накривати артилерійським вогнем".

На сторінці свободівця у "Фейсбук" фото з місця бойових дій: суцільна переорана снарядами земля та посічені, а подекуди й вирвані з коренем, дерева. "Скажу так. Скоріш за все, там у сепарів працює ландшафтний дизайнер, і щось у нашій обстановці йому не сподобалося. Вирішили трішки підправити. Багато хто з наших хлопців від його роботи дуже не в захваті", - напівжартома коментує світлини боєць.

На запитання, чи знайшлися в лавах ЗСУ і свої дизайнери, сміється: "Ви що? У нас же перемир'я!" "Сьогодні більш-менш тихо, а от до того цілу добу було "прикольно": ще перед тим нас шість днів накривали вогнем. Найбільше атакують зранку та ввечері. Вдень зазвичай тихо, але не завжди. От позавчора до нас "фосфорні" прилітали (зброя, що містить білий фосфор, за міжнародними угодами (Протокол III до Конвенції про конкретні види звичайної зброї) - заборонена до застосування, - ред.). Востаннє ці снаряди бачив у Пісках наприкінці 2014-го - на початку 2015-го року. …Шкода дуже наших хлопців, що полягли. Є втрати і в нашому підрозділі. Ті втрати, про які говорять з екрана телевізора, не збігаються з реальними".

Забезпечення позицій описує як нормальне. Пояснює, що не кожна машина може до них добратися. "Але не скаржимося. Носимо ящички. Сепари по нас стріляють. Інколи пригинаємось". Робити конкретні прогнози не береться. Каже, ще не один бій попереду. Стосовно загальної ситуації на Донбасі припускає, що воювати доведеться ще мінімум 5-6 років, "поки наша влада та "інші хороші люди" свої бабки не відмиють".

Ігор ХРИПЛИВИЙ. Часопис ВО "Свобода"