12 липня 2016
Свободівець із Торецька отримав нагороду від Святійшого Патріарха Філарета

Активіст ВО "Свобода" з міста Торецька Донецької области Олександр Захарченко отримав нагороду від Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета - медаль "За жертовність і любов до України". Це сталося 29 червня 2016 року. Але оскільки Олександр Захарченко - людина скромна, то якби не його дочка, яка розповіла про цю подію, побратими швидше за все дізналися б про це ще не скоро.

У цьому світі є люди, які є рушійною силою суспільства, які віддають себе всього тій справі, яку вважають святою, викладаються більше, ніж на 100 відсотків - це про Олександра та його родину.

Ще з весни 2014 року самотужки, не зважаючи на вороже і агресивне оточення в рідному місті, його родина займалася українською справою навіть у той час, коли проросійські колаборанти вже захопили місто.

Коли ж Торецьк (тоді ще Дзержинськ) звільнили, лінія фронту пройшла поруч і з'ясувалося, що нашим бійцям потрібно майже все: їжа, одяг, прання, деревина та скоби для бліндажів, буржуйки, побутові речі. Родина Захарченків віддавала всі свої власні ресурси, зарплати, весь вільний час. Їхній будинок перетворився на таку собі "кузню перемоги" - постійне прання, приготування їжі, майстрування якихось побутових приладів, поїздки на "нульові" блокпости. Іноді кількість бійців, яких одночасно треба було підтримувати таким чином, доходила до 150!

Наша перемога неминуча саме завдяки таким патріотам, як Олександр. Сподіваємося, що після неї такий внесок вважатимуть за подвиг, а зараз хотілося б побажати всій родині Захарченків сил, енергії, здоров'я та успіхів у такій нелегкій, але дуже потрібній для України справі!

Прес-служба Донецької обласної організації ВО "Свобода"